Languages available:
  • fr
  • en



 


 




10th ICMM Course for Health Support in Saharan Environment

-

10th ICMM INTERNATIONAL COURSE FOR
HEALTH SUPPORT IN SAHARAN ENVIRONMENT
Tozeur, South of Tunisia
March 7-11, 2022

-


Program


SCIENTIFIC CONTENT

 

Sunday 6 March 2022

Welcoming participants: Senior Col. MD LAMINE K.
Transfer from Tozeur International Airport to HotelEl Mouradi
Accomodation: Col. KABOURA W.
Registration: Lt. Col. Ph. TALBI A.

Free program
19h00
Welcoming speech
Course history (10 min)
Senior Col. MD LAMINE K.
19h10
ICMM SG Speech (10 min) ICMM Representative
Maj Gen. MD FERJANI M.
19h20
Introductive conference: The Sahara (20 min) Lt. Col. MD SOUISSI A.
Dinner at the hotel

Monday 7 March 2022

Module 1: Diseases related to the heat
Coordinator: Pr. BEN MANSOUR A.

08h50
Pre-assessment test (5 min) Pr. BEN MANSOUR A.
08h55
Module presentation (5 min)
Lectures
09h00
Acclimatization to exercise in hot environment (25 min) Pr. BEN MANSOUR A.
09h25
Pathologies induced by heat (25 min) Col. MD KANOUN I.
09h50
Prevention of heat stroke (20 min) Col. MD KHOUFI MT.
10h10
Management of heat-related diseases (20 min) Maj. MD. HAGUI M.
10h30
Discussion  
10h40
Break (Group photo)
Practical Workshops (round in small groups)
11h00
Station 1: Heat Acclimatization: from theory to practice (20 min) Pr. BEN MANSOUR A.
11h20
Station 2: Risk management of heat-related illnesses (20 min) Col. MD KHOUFI MT.
11h40
Station 3: Evaluation of climatic risk factors and interest of the WBGT and TWL index (20 min) Col. MD KANOUN I.
12h00
Station 4: Management of a real situation (10 min) Senior Col. MD LAMINE Kh.
12h10
Assessment test (5 min)
12h15
End of the session
12h15
Lunch
Module 2: Leishmaniasis
Coordinator: Senior Col. MD DHAOUI A.
13h30
Pre-assessment test (5 min) Senior Col. MD DHAOUI A.
13h35
Module presentation (5 min)
Lectures
13h40
Epidemiological update of cutaneous leishmaniasis in Tunisia (20 min) Pr. BABBA H.
14h00
Clinical varieties and positive diagnosis (20 min) Senior Col. MD DHAOUI A.
14h20
Parasitological diagnosis of cutaneous leishmaniasis (20 min) Maj. MD MTIBAA L.
14h40
Therapeutic care (20 min) Senior Col. MD DHAOUI A.
15h00
Break
Workshops
15h20
Station 1: Ecology of the leishmaniasis' vector in Tunisia (30 min) Dr. RMADI L.
15h50
Station 2: Ecology of the leishmaniasis reservoir in Tunisia. (30 min) Lt-Col. Vet. ZARROUK O.
16h20
Station 3: Parasitological diagnosis: sampling, blade making, reading and molecular diagnosis. (30 min) Maj. MD MTIBAA L.
16h50
Station 4: Prevention, ways to fight leishmaniasis. (20 min) Col. MD KHOUFI MT.
17h10
Assessment test. (5 min)  
17h15
End of the session
18h00
Visit to the museum "Dar Chraiet"

Tuesday 8 March 2022

Module 3: Scorpion and Ophidian Envenomation
Coordinator: Pr. BOUHAOUALA B., Dr. Vet. BELLASFAR Z., Col MD KHOUFI MT.

08h30
Knowledge pre-assessment test. (5min)  
08h35
Module presentation. (5 min) Pr. BOUHAOUALA B.
Dr. Vet. BELLASFAR Z.
Conferences
08h40
Scorpion and ophidian population of the Sahara: fauna and epidemiological data. (15 min) Dr. Vet. BELLASFAR Z.
08h55
Venom Properties of Saharan Species: Aspects and Compositions (10 min) Pr. BOUHAOUALA B.
09h05
Diagnosis and management of scorpion envenomations. (15 min) Maj. MD HAGUI M.
09h20
Diagnosis and management of ophidian envenomations. (20 min) Pr. BEN HAMIDA CH.
09h40
Anti venoms and current and future serotherapy. (20 min) Pr. BOUHAOUALA B.
10h10
Break
Workshops
10h30
Station 1: Prevention of scorpion and ophid envenomations: Feedback. (20 min) Col. Vet. JEBALI M.
10h50
Station 2: Characteristics of venoms, place of immunotherapy. (30 min) Pr. BOUHAOUALA B.
Dr. MILED K.
11h20
Station 3: Practi!cal demonstrations: Presentations of venomous species: contention, manipulations, venom sampling. (30 min) Dr. Vet. BELLASFAR Z.
Dr. MILED K.
11h50
Assessment test. (5 min)  
11h55
End of the session  
Module 4: Water management and safety module
Coordinator: Col. Vet. JEBALI M.
13h30
Pre-assessment test. (5 min) Col. Vet. JEBALI M.
13h35
Module presentation. (5 min)
Lectures
13h40
Water Management in Operations: New Approach. (25 min) Col. Vet. JEBALI M.
14h05
Water supply's specificities in Saharan environment. (25 min) Lt-Col. Vet. JAAFAR M.
Maj. Vet. SELMI R.
14h30
Operational approach of water treatment and distribution. (25 min) Col. Vet. BRICAIRE Ph.
15h00
Break
Workshops
15h30
Station 1: Technologies and water management in Saharan context. (30 min) Col. Vet. JEBALI M.
16h00
Station 2: Water treatment practical approach. (30 min) Col. Vet. BRICAIRE Ph.
16h30
Station 3: Field water analysis. (30 min) Lt-Col. Vet. JAAFAR M.
Maj. Vet. SELMI R.
17h00
Evaluation test. (5 min)
17h05
End of the session
17h05
Visit of the Palm Museum
18h00
Field prospection and nocturnal scorpion capture (Dr. Vet. BELLASFAR Z. and Dr. MILED Kh.)

Wednesday 9 March 2022

Module 5: Module environment
Coordinator: Col. MD KHOUFI MT.
"Rjim Maatoug"

07h00
Departure from the hotel
09h30
Arrival to "Rjim Maatoug"  
09h40
Pre-assessment test. (5 min)  
09h45
Module presentation. (5 min) Col. MD KHOUFI MT.
Lectures
09h50
Pulmonary pathologies related to the Saharan environment / clinical case. (20 min) Senior Col. SAKHRI A.
10h10
Psychological impact of the Saharan environment on military performance. (20 min) Lt. Col. MD KEFI H.
10h30
The health risks of a Saharan environment. (20 min) Col. MD KHOUFI MT.
10h50
Medical support planning for forces operating in the Saharan environment. (20 min) Maj. MD HAGUI M.
11h10
Discussion. (10 min)  
11h20
Evaluation test. (5 min)  
11h25
The Oasis "Rjim Maatoug": Presentation and visit. (90 min) Off EMAT
13h00
Lunch
14h30
Transfer to Douz City.
Night in El Mahari Douz hotel
 

Thursday 10 March 2022

Module 6: FTX at "Douz"
Coordinator: Lt. Col. MD ROMDHANI CH.

08h30
On field training
09h00
Presentation of the desert flora. (30 min) Col. Vet. JEBALI M.
09h30
Presentation of the desert fauna. (30 min) Lt. Col. Vet. BEN YAHIA H.
Maj. Vet. SELMI R.
10h00
Specificities of food / presentation-tasting (30 min) Col. Vet. JEBALI M.
10h30
Rules of survival in Saharan environment. (30 min) Off EMAT
11h00
Arrangement and practical rules of hygiene and security of a camp in the Saharan environment. (30 min) Lt. Col. Vet. BEN YAHIA H.
12h30
Lunch
14h00
Heat stroke (simulation) (30 min) Lt. Col. MD ROMDHANI CH.
14h30
"Airevac" in the Sahara. (30 min) Col. MD KANOUN I.
15h00
Dehydration (simulation) (30 min) Maj. MD ROMDHANI CH.
15h30
Break
16h00
Ophidian envenomation (simulation) (30 min) Col. MD KANOUN I.
16h30
Scorpion Envenomations (simulation) (30 min) Maj. MD HAGUI M.
17h00
End of the program and return to the hotel.  
Note: If the weather conditions do not allow it, the day's activity will be conducted on a site closer to the hotel (to be determined).

Friday 11 March 2022

09h00
Certificates awarding. (60 min)
10h00
Cultural program.

 

To download the announcement :
Click here